Care este impedanța unui cablu coaxial?

Majoritatea cablurilor coaxiale au o impedanță caracteristică de 50, 52, 75 sau 93 Ω. Industria RF folosește nume standard pentru cablurile coaxiale. Cele mai frecvent utilizate cabluri coaxiale au o impedanță caracteristică Z0 fie de 50 ohmi, fie 75 ohmi, considerate impedanțe standard. Cu toate acestea, pentru unele aplicații avem nevoie de cablu coaxial cu o impedanță caracteristică diferită.

Impedanțele coaxiale standard sunt 50 și 75 Ohmi. Când au fost testate, aceste ratinguri de impedanță au fost considerate un echilibru excelent între manipularea puterii și pierderile reduse. Impedanța caracteristică a cablului coaxial sau a oricărui tip de linie de transmisie este constantă indiferent de lungimea sa. Această valoare este exprimată în ohmi, dar nu poate fi măsurată cu un ohmmetru.

Măsurarea necesită un reflectometru de domeniu de timp, unele modele costă mii de dolari. Un osciloscop poate fi, de asemenea, utilizat pentru a stabili această valoare. Dar, de obicei, este inutil să faceți această măsurare pe lungimi scurte de cablu coaxial; coaxial este fabricat conform specificațiilor stricte și etichetat corespunzător. Datorită capacității sale reduse de distribuție, cablul coaxial nu încarcă circuitul electric și a fost utilizat în rularea lungă a cablurilor în aplicații precum rețelele de comunicații digitale, cum ar fi rețelele terminale IBM 3270 și sistemele LAN.

Un cablu coaxial 50 ohmi, atunci când este conectat între o sursă și o sarcină, este utilizat pentru a oferi o potrivire excelentă a impedanței între cele două, de exemplu, între un emițător radio și o antenă. Receptoarele radio prin satelit autoinstalate în automobile și reședințe utilizează coaxial 75 ohmi În aplicațiile de telecomunicații, de exemplu, unele dintre legăturile primare de 2 Mbps E1 utilizează un cablu coaxial de 75 ohmi. Cablurile Wilson400 sunt coaxiale pro-grade 50 ohmi concepute pentru instalații mari de la 7500 la 50000 de metri pătrați. În același timp, o parte din echipamentul emițătorului radio a fost proiectat pentru ohmi 30, unde ieșirea a fost transmisă printr-un cablu coaxial 30 ohmi, în principal pentru aplicații de mare putere.

Să presupunem că există o sarcină la capătul îndepărtat al cablului a cărui impedanță se potrivește cu impedanța caracteristică a liniei de transmisie. Cablul Twinax proiectat și fabricat conform specificației MIL-STD-1553 are o impedanță caracteristică de 78 ohmi și este un standard industrial. Atunci când este utilizată ca linie electrică, linia scării oferă proprietăți electrice mai bune în comparație cu un cablu coaxial, cum ar fi o capacitate mai bună de manipulare a nepotrivirii impedanței și proprietatea de pierdere a inserției mai mică. Cablul coaxial umplut dielectric proiectat pentru impedanța caracteristică 77 ohmi are cea mai mică atenuare, în timp ce un cablu coaxial de 93 ohmi a redus capacitatea distribuită pe piciorul cablului.

Similar cu un cablu coaxial, cablul triaxial are știftul central urmat de izolație dielectrică care separă scutul exterior. Valoarea capacității variază în funcție de distanța dintre conductori, constanta dielectrică și impedanța cablului. De asemenea, modularea RF analogică a semnalului video, cum ar fi în sistemele CATV și CCTV, utilizează coaxial 75 ohm pentru rețelele lor de distribuție (cabluri de alimentare, ramură și cădere). De exemplu, un cablu coaxial are o capacitate maximă de manipulare a puterii atunci când este proiectat pentru o impedanță caracteristică optimă între 30 și 44 ohmi.

Impedanța cablului coaxial RF depinde de constanta dielectrică a cablului și de diametrele conductorului interior și exterior. Clasificarea cablurilor pe baza impedanței caracteristice 2.1 Cablu coaxial - 50 Ohmi 2.2 Cablu coaxial - 60 Ohmi 2.3 Cablu coaxial - 75 Ohmi 2.4 Cablu coaxial - 93 Ohmi 3.